Beste buurtgenoten en andere belangstellenden,
Het lijkt rustig op het front van de Noordboulevard. Maar schijn bedriegt.
Maar eerst een belangrijke andere ontwikkeling. Op 25 mei j.l. is de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) van kracht geworden. De gemeente heeft deze zo toegepast of moeten toepassen, dat burgers geen stukken meer kunnen opvragen. Zij moeten naar het stadhuis en de tientallen tekeningen en honderden bladzijden tekst uit hun hoofd leren om concreet commentaar te kunnen leveren. Kopieën mogen ook niet meer worden gemaakt. Dat kost je dagen. Gelukkig heeft men inmiddels wel 2 stoelen neergezet.
Het is werkelijk van de gekke. Dit kan nooit de bedoeling van de AVG zijn geweest.
Door het opknippen van de herontwikkeling van Bad in allerlei verschillende omgevingsvergunningen is het lastig om het overzicht te houden.
Misschien is het u ontgaan, maar in de gemeenteberichten verscheen op 18 juni de volgende melding:
Het aanleggen van een grondwerende constructie aan de Strandweg ongenummerd tussen de Pier en de Gevers Deynootweg ten behoeve van de nieuw aan te leggen Noord Boulevard met bijbehorende voorzien…. Deze bekendmaking bevat de activiteit(en): bouwen, (tijdelijke) buitenplanse ontheffing.
Door de omschrijving is in ieder geval bij ons niet meteen een lampje gaan branden. Het blijkt te gaan om de herinrichting van de openbare ruimte van de Noordboulevard. In het Definitief Ontwerp (DO) onderscheidt men een tussenfase en een eindfase. In de eindfase is de korte poot Zeekant afgekoppeld van de lange poot (de Knip) door middel van een trap. Bij telefonische navraag bij de gemeente werd ons medegedeeld, dat deze ontwerpbeschikking uitsluitend gaat over de tussenfase, zonder Knip.
De definitieve stukken onder deze beschikking zijn als gevolg van de AVG dus niet beschikbaar.
Op grond van concepten van voor 25 mei blijkt volgens ons in ieder geval niet, dat deze ontwerpbeschikking alleen over de tussenfase gaat. En het tussen haakjes plaatsen van het “tijdelijke” in het gemeentebericht en de publicatie (zie bijlage 1) sterkt ons in die gedachte. En vanwege de eindsituatie met Knip (en dus het risico op een permanente noordelijke ontsluiting) zijn we toch maar, op basis van geheugen en vroege concepten, weer bezig gegaan met het opstellen van een zienswijze. Daarover meer verderop.
Inmiddels is ook de bestemmingsplanprocedure begonnen, waar we bij toeval achter kwamen. Het concept-bestemmingsplan betreft het integrale plan Noordboulevard, d.w.z. inclusief plan Hommerson, de verlegging van de boulevard, de Knip en de korte poot van de Zeekant als voetgangersgebied, met daaronder de tunnel. U kunt het concept-bestemmingsplan vinden op
U kunt uw reactie uiterlijk tot 22 augustus sturen naar: Dienst Stedelijke Ontwikkeling, Afdeling Juridische Zaken, Postbus 12655, 2500 DP Den Haag. Mocht u iets willen vragen over dit plan, dan kunt u contact opnemen met de heer A. Rustenhoven, per mail: aad.rustenhoven@denhaag.nl of telefoon: 06-50003170.
Het beroep van Imago en andere bewoners en ondernemers tegen de ontwerpbeschikking plan Hommerson loopt. We houden u op de hoogte.
In het kader van het programma De Kust Gezond ligt inmiddels ook het concept voorontwerp voor de herinrichting van de Gevers Deynootweg (tussen Kurhausweg en Jurriaan Kokstraat) ter inzage (RIS300030). Op 12 juli was er een informatiebijeenkomst. Het meest heikele punt bleek te zijn de opheffing van de hele parkeerstrook aan de zeezijde van de weg (40 parkeerplaatsen). Nu ligt dit project ver buiten het “Imago-gebied”, maar in de planning staat de teller nu wel al op 140 op te heffen parkeerplaatsen in de kuststrook. Wij maken ons daar zorgen over. Zolang het de gemeente niet lukt, om toeristen te dwingen in parkeergarages te gaan staan en de straatplaatsen uitsluitend voor bestemmingsverkeer te reserveren, neemt de parkeerdruk voor bewoners en ondernemers alleen maar toe. Zeker wanneer de gemeentelijke wens om 21 miljoen bezoekers naar Scheveningen te lokken -i.p.v. de 14 miljoen nu- werkelijkheid wordt. Dat er in februari in een doordeweekse nacht nog weleens parkeerplaatsen in de kuststrook vrij zijn (dat is hoe de parkeerdruk wordt gemeten) zegt niets over de last die belanghebbenden in een toeristengebied ervaren. Daar komt nog iets bij. Door de aanwezigheid van de zee bestaat voor bewoners in de kuststrook het gebied met een straal van 500m loopafstand, waarbinnen volgens de parkeernormen bewoners een parkeerplaats moeten kunnen vinden, niet uit een hele cirkel, zoals overal elders. Naast de mix van bestemming- en toeristenparkeren beperkt dit hun parkeermogelijkheden nog meer.
In de Scheveningse Courant zijn ingezonden brieven verschenen namens de Fuikbewoners (4 juli) en da Vinci (11 juli). Gezien de inhoud lijkt het ons goed om een paar dingen recht te zetten.
De herinrichting van de boulevard en plan Hommerson.
De gemeente onderbouwt de splitsing van deze twee projecten in aparte omgevingsvergunningen als volgt:
“De herinrichting van de boulevard kan zonder de vastgoedontwikkeling plaatsvinden en vice versa, maar de gemeente wil met de herinrichting aansluiten op de vastgoedontwikkeling zodat werk-met-werk kan worden gemaakt.”
En verderop: Doordat de boulevard verder naar voren (zeewaarts) komt te liggen, kan het vernieuwen van de boulevard worden uitgevoerd los van de vernieuwing van het vastgoed. Andersom kan ook het vastgoed worden gesloopt en vernieuwd zonder dat daarvoor de boulevard per se verlegd en vernieuwd moet worden”.
Wij kunnen deze kronkelredenering niet volgen, u wel?
Zonder de verlegging van de boulevard kan plan Hommerson niet vóór 2026 (het planjaar) worden gerealiseerd, resp. loopt de boulevard tot na 2026 vlak na de Pier dood op het nieuwe gebouw, verdwijnen de kiosken, waarvoor een terugkeergarantie is gegeven en kan de bevoorrading van de horeca op de boulevard en het strand niet meer op de geplande wijze plaatsvinden. Kortom, het een kan niet zonder het ander. En dus had het 1 procedure moeten zijn. Maar ook mét procedurele splitsing hadden tenminste de cumulatieve verkeer- en milieueffecten volledig in kaart gebracht moeten worden. Nu zijn in beide projecten de gevolgen van onder andere de Knip en Vitalizee/Legoland buiten beschouwing gebleven. We hebben het tenslotte over het vergelijkingsjaar 2026, waarin alle projecten, Hommerson, boulevard, Vitalizee/Legoland, ongelijkvloerse kruising en Knip, al lang zullen zijn gerealiseerd. Althans, dat is wel te hopen!
In de bijlage treft u onze zienswijze aan. Het is op het nippertje, want de deadline is 30 juli.
Uit gesprekken met buurtbewoners blijkt, dat men zich, even los van alle inhoudelijke op- en aanmerkingen, niet serieus genomen voelt door de wel heel nonchalante wijze waarop de gemeente de 57 zienswijzen op de ontwerpbeschikking plan Hommerson heeft afgeserveerd. Nu men ook de concrete uitwerkingen van de plannen niet meer kan krijgen als gevolg van de AVG, zal dat gevoel groeien. Dat is slecht voor het draagvlak voor het Programma De Kust Gezond. En dus voor Scheveningen Bad.
Zoals altijd zijn we benieuwd naar uw op- en aanmerkingen.
Met vriendelijke groet,
namens Imago Noordboulevard
Akke de Vries
PDF Versie Nieuwsbrief 22 met bijlagen