Beste buurtgenoten en andere belangstellenden,
Het is al weer enige tijd geleden. Maar de overheid en Hommerson hebben niet stil gezeten. Inmiddels ligt er een en ander aan documenten:
Tezamen enige honderden pagina’s, vol met technische details, waar je voor doorgeleerd moet hebben.
Let wel: alle documenten/resultaten gaan uit van de noordelijke ontsluiting bij Carlton Beach
Verder is de verkeersvisie Scheveningen 2025 door de gemeenteraad vastgesteld, kwam het nieuws over de komst van Legoland naar Scheveningen en is de film “De Parel aan het Noordzeestrand” van Bob Entrop & Raoul de Zwart in première gegaan, waarin de architect Wim de Bruijn het laatst bekende ontwerp van plan Hommerson laat zien en toelicht.
Een aanvraag omgevingsvergunning plan Hommerson is er echter nog niet, hoewel deze eind december gepland was.
Ad 1 Ontwerpbeschikking Nbw
Deze ontwerpbeschikking van de Omgevingsdienst Haaglanden werd op 8 december 2016 zes weken ter inzage gelegd en betreft de effecten op Natura2000-gebieden qua stikstofdepositie als gevolg van plan Hommerson met de noordelijke ontsluiting.
In die zes weken kon men een zienswijze indienen. Imago heeft bijgaande zienswijze ingediend (zie bijlage 1). Kern van ons bezwaar is, dat de verkeerscijfers niet kloppen, aangezien het extra verkeer naar de private Palacegarage, dat straks via de Gevers Deynootweg (de Fuik) moet inrijden, niet is meegenomen. Daarnaast worden ook alle parkeerplaatsen langs de Zeekant opgeheven, die voornamelijk door bestemmingsverkeer worden gebruikt. Dit zal zich straks naar de Gevers Deynootweg e.o. verplaatsen, waardoor de parkeerdruk nog meer toeneemt, waar de buurt nu al grote problemen heeft sinds de wijziging van de parkeerregeling april vorig jaar.
Eerder troffen we in het projectdocument plan Hommerson (RIS 295698) ook al onverklaarbare effecten verkeerslawaai aan op de Zeekant en de Fuik als gevolg van plan Hommerson met noordelijke ontsluiting. Uit alle formele studies lijkt te komen, dat een ontsluiting via de noord wel zou kunnen qua verkeersafwikkeling, verkeerslawaai, stikstofdepositie. Als daarvoor dezelfde onjuiste, te lage, verkeerscijfers zijn gebruikt, worden de effecten dus te rooskleurig ingeschat.
Omdat wethouder Revis niet geheel uitsloot, dat zolang de tunnel er nog niet is, de ontsluiting van de Hommersongarage misschien wel tijdelijk via de noord zou moeten, heeft imago in het kader van de besluitvorming in de gemeenteraad over de verkeersvisie nog maar eens benadrukt, dat ook een tijdelijke oplossing via de Noord voor de buurt onacceptabel is gezien de te rooskleurig voorgestelde effecten in officiële documenten.
Ad 2 Aanvraag omgevingsvergunning voor aanleg diepwand langs de Zeekant
Om plan Hommerson te kunnen realiseren zijn er twee omgevingsvergunningen nodig:
Voor de keerwand is op 3 januari 2017 door Hommerson een aanvraag omgevingsvergunning ingediend. Deze is alleen ter informatie gepubliceerd. In de weken daarna toetst de gemeente het ingediende plan. Daarop volgt een ontwerpbesluit, waarop zienswijzen kunnen worden ingediend.
Omdat het hele plan in de zeekering ligt, moet Hommerson het plan laten toetsen door het Hoogheemraadschap van Delfland. Deze heeft op 1 februari 2017 het ontwerpbesluit voor de aanleg van een grondkerende constructie in de zeewering in de vorm van een ontwerp watervergunning ter inzage gelegd. Belanghebbenden kunnen tot uiterlijk zes weken na publicatie een zienswijze indienen. Voor de wijze waarop, zie bijlage 2. Hierin staat ook de link naar het ontwerpbesluit.
Uiterlijk 13 maart moet uw zienswijze binnen zijn op het in bijlage 2 genoemde adres.
Noot: Wie geen zienswijze indient, kan later mogelijkerwijs ook geen bezwaar tegen de verleende vergunning indienen, of nog later een voorlopige voorziening aanvragen! (par. 8.3. ontwerp watervergunning)
De documenten, die onderdeel zijn van deze vergunning (ontwerpbesluit ad b) zijn nogal omvangrijk. De tekening (nr 1) treft u aan in bijlage 3. De ontwerp watervergunning, het rapport keerconstructie ( nr 4) en de memo Bouwveiligheidsplan (nr 6) voegen we apart bij deze mail. De overige documenten zullen we ook op de website zetten voor de liefhebbers.
Er is gekozen voor een diepwand ter plaatse van de uitgraving voor de garage en een groutpalenwand ter plaatse van de oprit naar de Palacegarage. De aanleg van de diepwand is betrekkelijk geruisloos, de groutpalen worden gespoten, met mogelijk geluidhinder.
Imago is van plan een zienswijze in te dienen. Kernpunten daarin naar verwachting zijn:
Ad 3 Onderzoeksresultaten effecten hele plan Hommerson.
Deze (zeer omvangrijke) rapporten/resultaten zullen vermoedelijk onderdeel worden van de aanvraag omgevingsvergunning voor het hele plan Hommerson. Het zijn allemaal nog concepten, aangezien de aanvraag omgevingsvergunning nog niet is ingediend.
In bijlage 4 treft u het laatst bekende ontwerp van juli 2016 aan, zoals ook in de film “Parel aan het Noordzeestrand” te zien was.
Wij hebben nog niet alles grondig bestudeerd. Maar één opvallende tekst uit het rapport “Analyse waterkeringtechnische effecten ….” willen we u niet onthouden:
Delfland en Rijkswaterstaat hebben verschillende afspraken gemaakt, waaronder het ontwikkelen van een zogenaamd meegroeiconcept voor constructies in de zeewering, wat in feite betekent, dat wanneer zich een extreme zeespiegelstijging zou voordoen, de constructie op een economisch verantwoorde manier kan worden aangepast. En nu komt het: In dit geval bestaat deze aanpassing uit het boven op de parkeergarage plaatsen van een nieuwe verdieping waarin dan de winkels/horecavoorzieningen kunnen komen. De voorliggende boulevard kan dan worden opgetrokken tot dit hogere niveau en de huidige voorzieningen kunnen dan worden ingericht als een parkeergarage. Het voorliggende ontwerp maakt dit mogelijk omdat er bij de dimensionering van de bovenkant van de constructie reeds rekening is gehouden met een dergelijke bovenbelasting.
Ons lijkt het beter om die dakconstructie maar wat lichter te maken, is nog goedkoper ook.
En dan nog dit
Het plan Hommerson voorzag in de sloop van 15 verouderde bedrijfsunits ten behoeve van een nieuw complex dat voorziet in een publiekstrekker, horeca, winkels en een ondergrondse parkeergarage met circa 700 plekken. Het paviljoen zou de functie van publiekstrekker vervullen. Het eerste plan Hommerson begon met Legoland. Dat ging niet door en men is al tijden op zoek naar een attractie. Niet gevonden. De attractie wordt nu vermoedelijk horeca. Nu komt Legoland naar Scheveningen. Niet in de publiekstrekker, maar in Vitalizee. Op kosten van de gemeente. Schijnbaar ook een financieel riskant besluit, nu twee collegepartijen niet instemden met het plan. En aan de noordzijde van de Pier wordt overheidsgrond weggegeven voor horeca. Onbegrijpelijk.
Al die rapporten, honderden pagina’s. Oprecht in hun omgeving geïnteresseerde burgers, die zich constructief kritisch willen opstellen bij ontwikkelingen in de buurt wordt het wel heel moeilijk gemaakt. Imago probeert u zo goed mogelijk op de hoogte te houden, maar in deze fase blijft voor alle buurtgenoten wel een individuele verantwoordelijkheid om te reageren op de stukken, die worden gepubliceerd.
Imago Noordboulevard houdt vast aan haar twee speerpunten:
Zoals altijd zijn we benieuwd naar uw reactie, opmerkingen en/of aanvullingen.
Met vriendelijke groet,
namens Imago Noordboulevard
Akke de Vries
Hieronder de Nieuwsbrief met alle bijlagen in de pdf formaat:
Nr 15 INFORMATIE NOORDBOULEVARD 24 02 2017
Rapport Keerconstructie
Ontwerp watervergunning Hoogheemraadschap over ZEEKANT ZEEWERING 022017 e2
Memo bouwveiligheidsplan
Het imago van de Noordboulevard kan heel goed verbeterd worden zonder aanleg van de
ondergrondse parkeergarage zo pal aan zee, dit moet toch niet doorgaan.