Beste buurtgenoten en belangstellenden,
Zoals gemeld in ons vorige nieuwsflits van 14 augustus (inclusief tussenuitspraak), heeft de rechtbank de eisers op 1 punt gelijk gegeven en de gemeente 3 maanden de tijd gegeven om een zogenaamd herstelpunt aan te geven. De gemeente heeft als herstelpunt aangegeven naast de al opgeheven 61 parkeerplaatsen nu ook de resterende 76 parkeerplaatsen op te gaan heffen. Bewoners en ondernemers in de directe omgeving hebben eind september daarover bericht ontvangen.
We hebben veel boze reacties hierover ontvangen. Ook in de media is hierover bericht. Naar aanleiding daarvan heeft de gemeenteraad de brief weer op de agenda gezet. Dit agendapunt was eerst geagendeerd op 20 november, maar behandeling kon niet doorgaan vanwege de uitloop van de behandeling van een ander agendapunt. Aanstaande woensdag 4 december staat de brief wederom geagendeerd. Er kan worden ingesproken (opgave dinsdag uiterlijk 16.00 uur bij secretariaat Cie Ruimte, (070) 353 2878 | (070) 353 7256, E-mail: commissieruimte@denhaag.nl ). Namens zowel Imago als de groep Fuikbewoners zal in ieder geval worden ingesproken.
De rechtbank heeft de eisers tot uiterlijk 22 november de gelegenheid gegeven een zienswijze in te dienen op het herstelpunt van de gemeente. Die van Imago treft u bijgaand aan.
De essentie in deze zienswijze is, dat door het procedureel in stukjes knippen van het totale, 3-ledige project Noordboulevard (garagecomplex + paviljoen + afgraven en verbreden korte Zeekant) de omgevingsvergunning voor alleen het garagecomplex overbleef. Voor zowel de bouw als het gebruik daarvan was de opheffing van slechts 39 op het dak van de gesloopte bebouwing + 22 straatplaatsen op de lange Zeekant voor de Oranjeflats nodig, samen 61. De gemeente heeft bij de toetsing van de vergunningaanvraag garagecomplex verzuimd aanvullend onderzoek, c.q. herberekeningen te eisen van Hommerson naar de gevolgen van die beperking. De enige reden, waarom de gemeente halsstarrig vasthoudt aan de overige 76 van de 137, is dat daarmee de garage gevuld moet worden met bestaand buurtverkeer om nog net onder de milieunormen te kunnen blijven. Te doen alsof bewoners en ondernemers met parkeervergunning in de dure garage gaan staan is een papieren oplossing, die in de praktijk gewoon niet wordt gerealiseerd. Zij gaan gewoon elders in de buurt staan, waardoor de parkeerdruk in de buurt alleen maar toeneemt.
De gemeente heeft in 2018 3 parkeertellingen uitgevoerd en naar aanleiding van het herstelpunt berekend wat de parkeerdruk zou zijn na opheffing van alle 137 plekken. Resultaat: 83% op een donderdagmiddag eind september, 88 % in een nacht in maart, resp. 89% in een nacht eind september. Daarbij heeft ze de buurt als een gewone woonwijk behandeld, het zware toeristische karakter van de buurt is geheel buiten beschouwing gelaten, zoals ook al blijkt uit de gekozen, niet bepaald toeristische telmomenten.
In onze zienswijze hebben we daarom aangegeven de opheffing van de 76 plekken af te wijzen en een alternatief aan de rechtbank voorgesteld:
Alternatief 1. Terug naar het oude parkeerregime voor de kuststrook (voorkeursvariant)
Het oude parkeerregime bestond uit:
Voor het gebied Zwolsestraat-Zeekant-Gevers Deynootweg-Alkmaarse straat-Groningsstraat.
De gespecificeerde parkeerplaatsen kunnen dan gewoon blijven tot de ongelijkvloerse kruising is gerealiseerd.
Wanneer de ongelijkvloerse kruising wordt gerealiseerd is pas de opheffing van genoemde 76 plekken noodzakelijk. Dan zal aanvullend op alternatief 1 de volgende maatregel noodzakelijk zijn, die we aan de rechtbank hebben voorgesteld:
Alternatief 2. Exclusief gebruik straatparkeerplaatsen op de Zeekant, de korte Gevers Deynootweg en de zeezijde van de lange Gevers Deynootweg, incl. het parkeerterrein voor de Oranjeflats.
Door straatparkeerplaatsen in een bepaald gebied uitsluitend te reserveren voor gebruik door bewoners, bezoekers van bewoners en ondernemers/werknemers uit dat gebied in het bezit van een parkeervergunning, is er uitzicht voor bewoners en ondernemers om ook op de drukke dagen ergens in de buurt van eigen woning of bedrijf te kunnen parkeren. In combinatie met alternatief 1 is dat meteen ook een structurele oplossing voor de situatie met ongelijkvloerse kruising, waarvoor vrijwel alle plaatsen moeten wijken. Ook voorkomt de combinatie een waterbedeffect in vergunninggebied 43.
Het is nu weer afwachten wat de rechtbank besluit. En of de gemeenteraad positief is over onze alternatieve oplossing van het parkeerprobleem in onze buurt.
Met vriendelijke groet,
Namens Imago Noordboulevard
Akke de Vries
Bijlage:
Zienswijze op herstelpunt gemeente pdf