INFORMATIE NOORDBOULEVARD Nr 20 25 maart 2018
Beste buurtgenoten en andere belangstellenden,
In onze vorige nieuwsbrief meldden we, dat over de gebouwhoogte nog spoedberaad zou plaatsvinden. Dat heeft op 22 maart plaatsgevonden.
Maar eerst komen we nog even terug op onze vorige nieuwsbrief en de bijgevoegde concept-zienswijze van Imago.
Een aantal van u heeft aangegeven de vorige nieuwsbrief en zienswijze heel lastig en veel te vinden. Waar u natuurlijk gelijk in heeft. Het is lastige materie en veel. En helaas niet in een paar zinnetjes samen te vatten.
Ter toelichting op de noordelijke ingang daarom nog het volgende:
Als Delfland nee zegt tegen de tunnel, dan is de zuidelijke ontsluiting op de gedachte wijze niet mogelijk en blijft de buurt voor vele jaren zitten met die noordelijke ontsluiting, zodra de definitieve omgevingsvergunning is verleend.
Om te voorkomen dat de definitieve vergunning voor plan Hommerson met noordelijke ingang wordt verleend voordat Delfland JA gezegd heeft tegen de tunnel, moet de buurt aantonen dat die noordelijke ingang gewoon niet kan.
De door Hommerson uitgevoerde onderzoeken tonen echter aan, dat die noordelijke ingang wel kan, zij het op het randje.
Simpele teksten als “het is nu al zo druk en straks wordt het nog erger” kunnen door de gemeente dan ook zo van tafel geveegd worden, onder verwijzing naar de verkeersstudie. “Meer lawaai” idem met verwijzing naar het akoestisch rapport, enz.
Het enige houvast, dat we hebben zijn de door de gemeenteraad vastgestelde Nota van Uitgangspunten en het Ruimtelijk Kader, waarmee ook Imago akkoord is gegaan. Daarin staan de uitgangspunten, eisen en regels, waaraan de door Hommerson uit te voeren onderzoeken moeten voldoen. Om te controleren of dat is gebeurd, moet men dus diep in die onderzoeksrapporten duiken. En dat wordt daardoor dus een technisch verhaal.
Onze controle van een aantal onderzoeken wijst uit, dat niet is voldaan aan die gestelde uitgangspunten, eisen en regels. Twee uitgangspunten zijn niet meegenomen, de Knip en de touringcars, en er is een uitgangspunt bij verzonnen, het opheffen van 100 openbare parkeerplaatsen. En daarmee is de toename van “nieuw” (toeristen)verkeer over de Gevers Deynootweg en de Zeekant kunstmatig laag gehouden. En dus ook de gevolgen van dit nieuwe verkeer op de verkeersafwikkeling, de geluidhinder en de stikstofdepositie. En verder heeft men de verkeers- en milieugevolgen berekend zonder rekening te houden met de aard van het verkeer in deze buurt. Een substantieel deel is recreatieverkeer en dat gedraagt zich anders dan gewoon woon-werkverkeer, waar het gaat om de verdeling over de dag, de avond en de nacht. De geluidhinder als gevolg van verkeer in de avond en nacht wordt in de berekeningen namelijk zwaarder gewogen dan dat van overdag.
Imago ondersteunt van harte de inspanningen van gemeente en Hommerson om een ondertunneling aan de Zuidzijde van het garagecomplex te realiseren. Bij haar bestaat er geen enkele twijfel over dat de tunnel de beste oplossing is. De recente (brede) verkeersstudie van Movares bevestigt dat ook.
De gebouwhoogte langs de Zeekant
Bij de opstelling van het Ruimtelijk Kader in 2015 heeft Imago gestreden voor het behoud van het zicht op zee vanaf de gebouwen langs de Zeekant. En dat is gelukt en ook expliciet vastgelegd in de Nota van Uitgangspunten, pagina 10: Ten aanzien van de noordzijde van de Zeekant voor de daaraan gelegen horeca en woningen is geborgd dat de bebouwingshoogte van de nieuwbouw daar zodanig op de hoogte van de Zeekant wordt afgestemd dat het uitzicht op zee gewaarborgd blijft.
In al die jaren daarna heeft Hommerson steeds bevestigd: het groene dak volgt de Zeekant!
Omdat het laatste deel van de Zeekant helt, is er daarom een sprong van het hoge dak naar het lage dak nodig. Overeengekomen is in 2015, dat deze sprong ter hoogte van Zeekant 105A zal worden gesitueerd. U kunt de plek van deze sprong nu ook al zien in de inmiddels aangelegde keerwand.
Herhaaldelijk heeft Imago gevraagd naar doorsneden en perspectieftekeningen, die de zichtlijnen vanaf de Zeekant weergeven. Die echter maar steeds niet kwamen.
Wat schetst onze verbazing, toen in de klankbordgroep van 26 januari jl. de mededeling kwam, dat langs het hellende deel van de Zeekant het “harde”dak, zonder duinen en begroeiing, ruim meer dan 50cm boven de Zeekant uitkomt, tot zelfs 1.20m ter hoogte van Zeekant 108. En dan komt er ook nog eens 10-30cm groen op.
Reden om alsnog een spoedberaad van de klankbordgroep aan te vragen, dat op 22 maart heeft plaatsgevonden.
De architect presenteerde een nieuwe tekening waarin de precieze hoogten van het dak en de Zeekant zijn ingetekend. Vervolgens ontstond een discussie over wat zicht op zee precies inhoudt. Is dat de branding zien of de horizon? En is dat dan zittend of staand? Wat Imago betreft is het in ieder geval substantieel meer zee dan een streepje horizon zittend op de bank in de kamer. Wij stellen, dat die zichtlijn geblokkeerd wordt met de nu ingeplande gebouwhoogte. Maar kunnen dat nu niet echt hard maken, omdat technische tekeningen vanaf de horizon tot aan de zitbank, met alles wat er tussen in gepland staat niet beschikbaar zijn. Artist impressions hebben geen formele waarde en spiegelen het meestal mooier voor dan de werkelijkheid zal zijn. Hommerson zegt dat de branding zichtbaar blijft met de geplande bouwhoogte.
Toegezegd is, dat Hommerson nog wat duidelijkere tekeningen zal maken en daarover in gesprek zal gaan met de direct belanghebbenden, die volgens ons wel, maar volgens Hommerson/gemeente niet, het zicht op zee verliezen. Naar aanleiding van dat gesprek, kunnen de direct belanghebbenden zelf beslissen of zij al dan niet een zienswijze hierover indienen. Dat gesprek moet natuurlijk dan wel vóór 2 april hebben plaatsgevonden. Met de nieuwe tekening en informatie van 22 maart zullen we zelf ook nog aan de slag gaan, maar dat lukt misschien niet meer voor 2 april.
Afspraken zijn er om gehouden te worden. Wat voor ons overeind blijft staan is, dat de sprong van hoog naar laag dak bij Zeekant 105A in een rechte lijn over de volle diepte moet worden gerealiseerd.
Voor het vlakke deel van de Zeekant voor de Oranjeflats blijft het “harde dak” ca. 80 cm onder de Zeekant. De Welstandscommissie eist echter duinen en (hoge) begroeiing op het dak, dat zichtbaar moet zijn vanaf de boulevard. Op het hoge dak komen ook nog zonnepanelen met bijbehorende VRF-units en muurtjes om ze uit het zicht te houden. Hommerson heeft toegezegd, dat de inrichting van het groene dak in overleg met de belanghebbenden zal plaatsvinden.
In de tekeningen van het hek tussen dak en Zeekant staat nu nog hoge begroeiing tegen het hek ingetekend. Imago heeft een transparant hek en lage begroeiing tot maximaal 50 cm boven de Zeekant bepleit. De plantvakken liggen er al.
De huidige herinrichting van de Zeekant vindt overigens zonder vergunning plaats.
Bij deze nieuwsbrief gevoegd treft u onze concept zienswijze aan, nu aangevuld met het deel dakhoogte.
Zoals altijd zijn we benieuwd naar uw op- en aanmerkingen.
Hebt u een fout ontdekt in onze argumentatie, meldt het dan alstublieft.
Vragen zullen we naar vermogen beantwoorden.
Met vriendelijke groet,
namens Imago Noordboulevard
Akke de Vries agdevries000@ziggo.nl
Download hier onze Concept zienswijze Imago ontwerpbeschikking project Noordboulevard